SMOSZ levél Dr. Petrétei József miniszter úr részére

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Petrétei József miniszter úr részére,
Budapest.
 
 
Tisztelt Miniszter Úr!
 
Szörnyülködve és megrökönyödve értesültünk az október 23-án, Budapesten történtekről. Hihetetlen, hogy 2006 októberében, Magyarországon, ahol a dicsőséges 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójának a megünneplésére sereglett össze a világ négy sarkából milliónyi ember, rendőrkordon, vízágyú, gumilövedék és rendőri brutalitás fogadta az ünnepelni vágyókat!
 
Nekünk, nyugati magyaroknak a Forradalom szelleme, eszmeisége és üzenete jelentette és jelenti azt az erkölcsi alapot, amely meghatározza létünket. Sokáig hittük, hogy mindez nem csak számunkra fontos, hanem a rendszerváltozás után, az ország és a nemzet számára is. A tegnap eseményei azt bizonyítják, hogy ebben a hitünkben tévedtünk. Az a brutalitás, esetenként kegyetlen düh, amelyet a rendőrség részéről láthatunk, inkább emlékeztettet az 50-es ÁVÓ-jára mint egy demokratikus jogállam rendfenntartóira.
 
Tisztelt Miniszter Úr! 
 
A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége nevében elítéljük azt a rendőri brutalitást és azokat az atrocitásokat, amelyekkel a magyar rendőrség békés ünnepelni vágyókra támadt. A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy becsületben megőszült több százezres 56-os ünneplőt összemossanak néhány tucat randalírozóval!
 
Kérjük, hogy a kormánytól és a rendőrségtől független testület vizsgálja meg a történteket. Választ várunk arra, hogyan történhetett meg, hogy kb. 50 fős randalírozót nem különített el a rendőrség?
 
Választ várunk arra, hogy mi váltotta ki azt a brutalitást, amelyet ártatlan ünneplőkkel alkalmaztak? Mi az oka annak, hogy a vízágyúkat, a gumilövedéket és a könnygáz gránátokat nem az előírásoknak megfelelően alkalmazták, hanem sérülést idéző szándékkal?
 
Kérjük legalább bocsánatkéréssel, kövessék meg a több százezres békés becsületes ünneplöket, köztük azt a néhány ezer 56-ost, akik szerte a nagyvilágból utaztak haza Magyarországra, emlékezni és ünnepelni életük meghatározó eseményére.
 
Válaszát várva tisztelettel üdvözli - Bihari Szabolcs, elnök
- Svédországi Magyarok Országos Szövetsége