Svédországi Magyarok Országos Szövetsége

Ungerska Riksförbundet

SMOSZ felhívás az iszapkárosultak megsegítéséért

SEGÍTSETEK, HOGY SEGÍTHESSÜNK!!!!!

Gondolom, Mindnyájan értesültetek arról, hogy az ajkai alumínium-feldolgozó üzem salaktárolójának gátszakadása rendkívüli és maradandó ökológiai károkat okozott.

A „vörös veszedelemként” emlegetett iszapáradat falvakat sodort el, számtalan áldozatot követelt és nagyszámú sérültet hagyott maga után.

Országos szövetségünk, gyorssegélyként, 10 ezer koronát utalt át a bajba jutottak számára.

Mivel az iszapnak ma még felbecsülhetetlen káros következményei vannak, tisztelettel kérek, minden egyesületünket és tagtársunkat, hogy lehetőségeihez mérten, adományával járuljon hozzá a károk enyhítéséhez.

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal, kérve, hogy ajánljon egy olyan kedvezményezettet, hogy adományaink nyomon követhetőek legyenek. Közvetlen kapcsolatunk van a térség önkormányzataival is, és ígéretünk arra, hogy a támogatás felhasználásáról, részletesen elszámolnak és beszámolnak.

A tavaszi, árvízi gyűjtési akciónk kapcsán, többen megkérdezték miért nem a Duna TV felhívásához, csatlakoztunk.

A válasz a következő volt:

Országos szövetségünk egy korábbi döntés alapján, minden gyűjtés alkalmával olyan kedvezményezettet keres, akire egyrészt ajánlást (garanciát) kapunk a magyar kormány részéről, másrészt adományunkat az utolsó fillérig ( őréig) felhasználják, és erről részletes elszámolást kapunk.

(Tudni kell, hogy minden segélyszervezet - a svéd szervezetek is!!! - min. 40 %-os adminisztrációs költséggel dolgozik, ezek szerint, 100 korona adományból min. 40 korona adminisztrációra és működési költségre megy. Mi úgy véljük, hogy az adomány teljes egészében a károsultak javára fordítandó és tartozunk annyival az adakozó tagságunknak, hogy erről részletesen elszámoljunk).

Természetesen mindenkinek szíve-joga, hogy oda adakozzon, ahova jónak látja, de a fent említett érveinket, kérlek, fontoljátok meg.

Az adakozók névsorát és az elszámolást közzé tesszük a Híradóban, ill. a Híradó online lapján.

Remélve, hogy kérésünk meghallgatásra talál,

tisztelettel és barátsággal üdvözöl Benneteket –

Bihari Szabolcs,
a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének elnöke