Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

SMOSZ levél Dr. Petrétei József miniszter úr részére

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Petrétei József miniszter úr részére,
Budapest.
 
 
Tisztelt Miniszter Úr!
 
Szörnyülködve és megrökönyödve értesültünk az október 23-án, Budapesten történtekről. Hihetetlen, hogy 2006 októberében, Magyarországon, ahol a dicsőséges 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójának a megünneplésére sereglett össze a világ négy sarkából milliónyi ember, rendőrkordon, vízágyú, gumilövedék és rendőri brutalitás fogadta az ünnepelni vágyókat!
 
Nekünk, nyugati magyaroknak a Forradalom szelleme, eszmeisége és üzenete jelentette és jelenti azt az erkölcsi alapot, amely meghatározza létünket. Sokáig hittük, hogy mindez nem csak számunkra fontos, hanem a rendszerváltozás után, az ország és a nemzet számára is. A tegnap eseményei azt bizonyítják, hogy ebben a hitünkben tévedtünk. Az a brutalitás, esetenként kegyetlen düh, amelyet a rendőrség részéről láthatunk, inkább emlékeztettet az 50-es ÁVÓ-jára mint egy demokratikus jogállam rendfenntartóira.
 
Tisztelt Miniszter Úr! 
 
A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége nevében elítéljük azt a rendőri brutalitást és azokat az atrocitásokat, amelyekkel a magyar rendőrség békés ünnepelni vágyókra támadt. A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy becsületben megőszült több százezres 56-os ünneplőt összemossanak néhány tucat randalírozóval!
 
Kérjük, hogy a kormánytól és a rendőrségtől független testület vizsgálja meg a történteket. Választ várunk arra, hogyan történhetett meg, hogy kb. 50 fős randalírozót nem különített el a rendőrség?
 
Választ várunk arra, hogy mi váltotta ki azt a brutalitást, amelyet ártatlan ünneplőkkel alkalmaztak? Mi az oka annak, hogy a vízágyúkat, a gumilövedéket és a könnygáz gránátokat nem az előírásoknak megfelelően alkalmazták, hanem sérülést idéző szándékkal?
 
Kérjük legalább bocsánatkéréssel, kövessék meg a több százezres békés becsületes ünneplöket, köztük azt a néhány ezer 56-ost, akik szerte a nagyvilágból utaztak haza Magyarországra, emlékezni és ünnepelni életük meghatározó eseményére.
 
Válaszát várva tisztelettel üdvözli - Bihari Szabolcs, elnök
- Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség