Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

Öppet brev till utrikesminister Carl Bildt

 

 
Tillåt oss att börja med att gratulera till utnämningen till Sveriges utrikesminister och önska lycka till i ditt fortsatta arbete. 
 
Att politiskt leda ett land handlar om förtroende. Därför är det illavarslande när detta förtroende missbrukas. I Ungerns fall har missbruket skett från det högsta tänkbara ämbete, från statsministerns kansli, och detta har utlöst ett stort folkligt missnöje. Efter gårdagens demonstrationer och övervåld som polisen använde mot de fredliga demonstranterna i samband med 50-årsminnet av Ungernrevolten, känner vi, ungrare i Sverige en stor oro över den utveckling som nu sker i Ungern. 
 
131 personer greps och 164 skadades i gatuprotesterna, varav två personer har livshotande skador. Med tårgas, vattenkanoner, ridande poliser och gummikulor hindrades tusentals demonstranter i måndags från att nå parlamentet där minnesdagen högtidlighölls i närvaro av utländska gäster. Protesterna varade långt in på natten.
 
I debattartikeln "Kampen för frihet fortsätter", som publicerades i Aftonbladet just denna 23 oktober och som du och Maud Olofsson skrev gemensamt, står det: "I dag - ett halvt sekel efter den 23 oktober 1956 - finns det anledning att upprepa att hela Europas frihet var och är förutsättningen för hela Europas fred." 
 
Det håller vi fullständigt med om. Samtidigt är vi djupt oroade över att det är just freden och tron på demokratin som är i fara i dagens Ungern, där folks grundläggande demokratiska rättigheter sakta men säkert bryts ner. Vi är mycket bekymrade över att utvecklingen kan gå mot ett ännu värre scenario.
 
Det finns en stark oro för att måndagens upplopp bara är en början, och att händelserna kan utvecklas till samma, eller till och med ännu värre, kaos som för en månad sedan. Det var då ljudinspelningar från ett regeringssammanträde läckte ut där premiärminister Gyurcsány erkände att han ljugit om statsfinanserna för att vinna valet i våras.
Att missleda folket, att ljuga om statens finanser, att med lögn vinna valet och sedan använda sig av polisens makt för att försvara sina ställningar och sin makt är inte i enlighet med de grundläggande europeiska värderingar vi alla delar i dagens Europa. 
 
En sådan utveckling i Ungern är helt oacceptabelt. Vi måste alla, vart vi än bor i Europa, höja våra röster för att säkra stabiliteten och freden i landet, och detta kan endast nås på en demokratisk väg. I dagens Ungern är det just denna demokratiska utveckling som är i störst fara. 
 
Västvärlden lämnade aldrig åskådarplatsen när Röda armén släckte det ungerska folkets hopp om frihet 1956. Idag kan vi inte göra samma sak och endast förbli åskådare, när bilden av Ungern som en ostabil, odemokratisk och aggressiv stat mot sitt eget folk har förstärkts under senaste dagarna. 
 
I snart en månads tid har Ungern skakats av stora demonstrationer, och protesterna mot premiärminister Gyurcsány ser ut att fortsätta. Landets ekonomi är i kris och kraftiga sparpaket väntar. 
 
Men våra krav för respekt mot grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter kan inte vänta. Ungrarna i Sverige känner sig direkt inblandade och berörda av denna djupt oroväckande utveckling i Ungern.
 
Många ungrare som är bosatta i Sverige och som är svenska medborgare sedan många år, ringde igår och berättade med djup oro om den dramatiska situationen i dagens Ungern. De åkte till Ungern för att högtidligt fira 50-årsjubileet av revolten 1956, men blev brutalt nedslagna av poliser och beskjutna med gummikulor, tårgas och vattenkanoner.
 
Vi protesterar starkt mot allt våld, polisbrutalitet samt missbruk av ämbete och makt som förekommer i dagens Ungern. 
 
Ungerska Riksförbundet i Sverige vädjar nu till dig, i din egenskap av Sveriges utrikesministern att höja din röst mot allt våld, all polisbrutalitet samt allt missbruk av ämbete och makt som förekommer i Ungern i dag, och att jobba aktivt för en mer demokratisk och hållbar lösning i dagens djupt sargade Ungern.
 
Vårt gemensamma engagemang för frihet, rättvisa och demokrati i Europa får aldrig stanna av. Låt oss inte återigen vända ryggen till Ungern, låt oss inte förbli åskådare igen, för minnet av Budapest 1956 förpliktigar. 
 
Med vänliga hälsningar
Szabolcs Bihari
ordförande i Ungerska Riksförbundet
Stockholm, den 24 oktober 2006

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség