Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

Tiltakozás a Székely Mikó Kollégium államosítása ellen

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége döbbenettel értesült a ploiesti-i táblabíróság másodfokú ítéletéről, amely szerint államosítja a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak helyet adó ingatlant, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait.

A kommunizmus évei alatt jogtalanul államosított épületet a restitúciós bizottság javaslatára szolgáltatták vissza jogos tulajdonosának, az Erdélyi Református Egyháznak. Hogy a ploiesti-i táblabíróság ítélete szerint ezt ismét államosítják, nem lehet másként értékelni, mint az erdélyi magyarság és az Erdélyi Református Egyház elleni lépésként. Ez a bírósági döntés ellentmond mindazon nemzetközi szerződéseknek, amelyek a kisebbségi jogokat és a szabad vallásgyakorlást szavatolják, és amelyeket Románia aláírásával szentesített.

Úgy véljük, ez az ítélet kimeríti a köztörvényes bűncselekmény kategóriáját, és Románia jogállamiságát kérdőjelezi meg. Nyíltan magyar- és egyházellenes, a Romániában élő kisebbségek elleni támadás, melyet az Európai Unió szellemiségében hívő polgár nem fogadhat el. 

Ezért a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége és a svédországi magyarok mélységesen elítélik ezt a kirakatper kategóriájába tartozó jogi procedúrát, és tiltakozásukat eljutatják Románia kormányához, az európai kisebbségi fórumokhoz, valamint tájékoztatják Svédország kormányát.

Bihari Szabolcs, elnök.

 

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség