Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

Tájékoztató az európai parlamenti választásokról

Tisztelt Magyar Választópolgár!

Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulóját ünnepli idén.

Az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament (EP) tagjait, 2014-től Magyarország 21 képviselőt küldhet a 751 tagú uniós intézménybe. A választás egyfordulós listás szavazás, amelyre 5 évente kerül sor. Magyarországon csak pártok indulhatnak rajta, így Ön egy 11 pártot tartalmazó pártlistára adhatja le szavazatát május 25-én. A pártoknak 20.000 támogató aláírást kellett benyújtaniuk a Nemzeti Választási Bizottsághoz az induláshoz.

A 2014-es EP választás hivatalos jelmondata:

„Vedd észre. Tégy érte. Légy része.”

Az EP magyarországi képviselőinek választásán az a magyar állampolgár vehet részt, akinek Magyarországon lakóhelye van. Az országgyűlési választással ellentétben nem voksolhatnak a magyarországi pártlistákra azok a határon túl élő magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Akiknek azonban közülük más uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra voksolhatnak. A választópolgárok az Európai Uniónak csak egy tagállamában gyakorolhatják választójogukat.

Amennyiben Ön külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, és a külképviseleten szeretne szavazni magyarországi pártlistára,2014. május 17-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét. Ennek módozatai a következőek:

1)   Legegyszerűbben a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu címen található linken keresztül, online.

2)   A kérelem benyújtható a választópolgár magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőnél személyesen, vagy levélben.

3)   Ügyfélkapus regisztráció megléte esetén a www.magyarorszag.hu honlapon.

Kérjük, győződjön meg róla, hogy a külképviseleti választás pontos helyszínét és időpontját tartalmazó, a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezésének sikerességéről szóló NVI értesítőt megkapta. Amennyiben az átjelentkezését követő 7 napon belül nem kap semmilyen értesítőt, vagy kérelme elutasításra került, fellebbezés helyett kérjük, jelentkezését ismételje meg.

Amennyiben Ön az Európai Unió más tagállamában élő magyar állampolgár, az ottani állampolgárság hiányában szavazhat a külföldi lakóhelye szerinti  jelöltekre: akülföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben – a tagállamtól kapott értesítés alapján – a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, amivel kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

 

Választással kapcsolatos további kérdéseire a www.valasztas.hu vagy a www.elections2014.eu/hu honlapon találhat választ, vagy a stockholmi Magyar Nagykövetségen működő választási irodától kérhet részletes tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken:

 

Telefon: 08 663 66 39/08 661 38 51

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Személyesen ügyfélfogadási időben (Hétfő-Szerda-Péntek 09.00-11.00)

2014. május 2. pénteken: az ügyfélfogadás szünetel! 

 

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség