Svédországi Magyarok Országos Szövetsége
 
Ungerska Riksförbundet
 

Tisztelt Magyar Választópolgár!

Magyarország uniós csatlakozásának tízedik évfordulóját ünnepli idén.

Az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament (EP) tagjait, 2014-től Magyarország 21 képviselőt küldhet a 751 tagú uniós intézménybe. A választás egyfordulós listás szavazás, amelyre 5 évente kerül sor. Magyarországon csak pártok indulhatnak rajta, így Ön egy 11 pártot tartalmazó pártlistára adhatja le szavazatát május 25-én. A pártoknak 20.000 támogató aláírást kellett benyújtaniuk a Nemzeti Választási Bizottsághoz az induláshoz.

A 2014-es EP választás hivatalos jelmondata:

„Vedd észre. Tégy érte. Légy része.”

Az EP magyarországi képviselőinek választásán az a magyar állampolgár vehet részt, akinek Magyarországon lakóhelye van. Az országgyűlési választással ellentétben nem voksolhatnak a magyarországi pártlistákra azok a határon túl élő magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Akiknek azonban közülük más uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra voksolhatnak. A választópolgárok az Európai Uniónak csak egy tagállamában gyakorolhatják választójogukat.

Amennyiben Ön külföldön élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, és a külképviseleten szeretne szavazni magyarországi pártlistára,2014. május 17-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét. Ennek módozatai a következőek:

1)   Legegyszerűbben a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu címen található linken keresztül, online.

2)   A kérelem benyújtható a választópolgár magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőnél személyesen, vagy levélben.

3)   Ügyfélkapus regisztráció megléte esetén a www.magyarorszag.hu honlapon.

Kérjük, győződjön meg róla, hogy a külképviseleti választás pontos helyszínét és időpontját tartalmazó, a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezésének sikerességéről szóló NVI értesítőt megkapta. Amennyiben az átjelentkezését követő 7 napon belül nem kap semmilyen értesítőt, vagy kérelme elutasításra került, fellebbezés helyett kérjük, jelentkezését ismételje meg.

Amennyiben Ön az Európai Unió más tagállamában élő magyar állampolgár, az ottani állampolgárság hiányában szavazhat a külföldi lakóhelye szerinti  jelöltekre: akülföldi lakóhelye szerinti állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben – a tagállamtól kapott értesítés alapján – a Nemzeti Választási Iroda törli a magyarországi névjegyzékből, amivel kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

 

Választással kapcsolatos további kérdéseire a www.valasztas.hu vagy a www.elections2014.eu/hu honlapon találhat választ, vagy a stockholmi Magyar Nagykövetségen működő választási irodától kérhet részletes tájékoztatást az alábbi elérhetőségeken:

 

Telefon: 08 663 66 39/08 661 38 51

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Személyesen ügyfélfogadási időben (Hétfő-Szerda-Péntek 09.00-11.00)

2014. május 2. pénteken: az ügyfélfogadás szünetel! 

 

 

 

LANTOS GÁBOR KÖNYVBEMUTATÓJA A NAGYKÖVETSÉGEN

 

 

SZERETETTEL VÁRJUK LANTOS GÁBOR 100 NAP ÉSZAKON C. KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJÁRA

 

2013. MÁJUS 29-EN SZERDÁN 18.00 ÓRAKOR

 

A NAGYKÖVETSÉGEN

 

DAG HAMMASKJÖLDS VÄG 10

115 27 STOCKHOLM

 

Kérjük részvételüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen jelezni szíveskedjenek

 

Lantos Gábor, a Magyar Rádió riportere 2013. január 2-án indult 100 napos expedíciójára, amely során hét északi országban élt át nap mint nap újabb kalandokat. Mindvégig a helyieknél (tehát sosem szállodában) lakott, hogy még jobban megismerhesse és elmesélhesse az ottaniak életét. 2013. április 11-én tért haza, és május 7-én megjelent 100 Nap Északon című úti riportkönyve, amelyet óriási érdeklődés övez.

Az utazás Facebook oldalát több mint 3000-en követték nyomon, ezen kívül mind a nyomtatott sajtóban, mind az internetes médiumokban számos tudósítás jelent meg a szerzőtől. Ez az izgalmas úti könyv egy nagy kalandról számol be, amely során az olvasó a rendkívül színesen mesélő szerzővel együtt járja be a varázslatos Skandináviát - úgy ahogyan azt egy turista sohasem láthatja!  A könyvet  a szerző szép és izgalmas felvételei teszik teljessé.

http://hvg.hu/utazas/20130211_Ilyen_egy_igazi_sved_busojaras

https://www.facebook.com/SzazNapEszakonLantosGaborSzerzoiOldala

 

 

 
 
Magyarország útjára indította a külhoni magyarságot megszólító kezdeményezését, a Nemzeti Regisztert, 
 amely 2011. október 17-étől honlap formájában elérhető.
 
 
A Nemzeti Regiszter megalkotásának gondolatát az a tény hívta életre, hogy a történelem viharai során a magyar nemzet világnemzetté vált. Létrehozásának célja, hogy közvetlenül lehessen kapcsolatba lépni a világ számos pontján élő valamennyi magyarral. 

 

 

A  kedvezményes honosítási eljárás, azaz a magyar állampolgárság kérelmezésének megkönnyítése érdekében  Magyarország stockholmi nagykövetsége 2013 áprilisától kihelyezett konzuli fogadónapokat szervez Svédország különböző, elsősorban a magyarok által nagyobb számban lakott városaiban.

Célunk, hogy minden érdeklődő számára elérhetővé váljon az egyszerűsített honosítási eljárás, és egyéb konzuli ügyekben is lehetőség nyíljon intézkedésre, tájékoztatásra.

A kedvezményes honosítással megbízott konzulunk a helyi egyesületek, magyar közösségek, vagy akár több magánszemély kérésére - előzetes elektronikus vagy telefonos egyeztetést követően - utazik az adott településekre. A kedvezményes honosítási eljárás átlagos ügyintézési ideje 4-5 hónap.

 

Az igényeket kérjük, jelezzék a stockholmi Magyar Nagykövetségnek az alábbi telefonszámokon (hétköznap 9-16 óra között), vagy e-mail címen:

Nagykövetség: 08-661-67-62/203, 211-es mellék

Konzuli Hivatal: 08-663-66-39

Web:www.mfa.gov.hu/emb/stockholm   E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Támogatóink

 

Stockholmi Magyar Nagykövetség